Wordt de nieuwsbrief niet correct weergegeven? Bekijk hier de webversie.
de Bibliotheek logo
twitter facebook pinterest
'Waanzin' is thema van Boekenweek

De 80ste Boekenweek is vandaag van start gegaan en duurt tot zondag 15 maart. Het thema is ‘waanzin’. onder het motto: Te gek voor woorden. De schrijver van het Boekenweekgeschenk van dit jaar is Dimitri Verhulst.

Tijdens de Boekenweek kun je meedoen aan de Boekenweekquiz, die je kennis over de Boekenweek in de afgelopen 80 jaar test. Vul de antwoorden in en maak kans op een boekenpakket van Dimitri Verhulst. De vragen zijn te vinden in het gratis Boekenweekmagazine en op www.boekenweek.nl/quiz.

De quiz

Twee voorbeeldvragen:

6. Welke auteur schreef tot drie keer toe een Boekenweekgeschenk?

- Hella S. Haasse

- Remco Campert

- Harry Mulisch

14. Het Boekenweekgeschenk heeft traditioneel een vast aantal pagina’s. Maar hoeveel precies

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2015. Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen, dat werd bekroond met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris Literatuurprijs. Dimitri’s meest recente boek, De laatkomer, wordt wereldwijd vertaald en er werden binnen een half jaar 75.000 exemplaren van verkocht. Eind augustus verschijnt zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut. De boeken van Verhulst verschijnen bij Uitgeverij Atlas Contact. Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk; Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor. 

Schrijf een verhaal en ga met Ronald Giphart naar IJsland

‘Dankzij de donkere dagen en lange nachten heeft IJsland de beste leescultuur ter wereld: het land ademt epische verhalen en indrukwekkende geschiedenissen. Beroemde saga’s over dappere Noormannen, mythische figuren en langdurige familievetes worden nog steeds veelvuldig gelezen en naverteld. Ik kijk uit naar uw verhalen!’ - Ronald Giphart

Opdracht
Schrijf een verhaal van maximaal 1.000 woorden gekoppeld aan het thema van de Boekenweek: 'waanzin'.

Meedoen kan t/m 31 maart 2015 via deze link. Deelnemers maken kans op een 5-daagse reis naar IJsland samen met juryvoorzitter Ronald Giphart.

VerhalenBieb-app

Van wachtmoment naar leesmoment

Er zijn van die momenten dat je even iets wilt lezen, omdat je de trein hebt gemist, op de bus wacht, in een wachtkamer zit, of nog even wat wilt lezen voor het slapengaan. Download dan de nieuwe VerhalenBieb-app uit de App Store of Google Play. Daarin staan 20 verhalen voor je klaar in de categorieën humor, spanning, drama en biografie. En iedere maand komt er een verhaal bij.

De VerhalenBieb bevat korte verhalen voor volwassenen van zo’n 6.000 woorden, met een pakkend en verrassend plot. Ze zijn in 15 tot 20 minuten te lezen. In de app staan o.a. verhalen van Fiona Rempt (Regendruppels), Herman Brusselmans (De overval), Anne Winkels (Schoonheid) en Jan Bos (GGZ).

Gratis app voor leden én niet-leden

De app is gratis voor leden én niet-leden van de Bibliotheek. Als je de verhalen hebt gedownload staan ze klaar op jouw smartphone of tablet. Wifi is daarna niet meer nodig.Klik hier om je uit te schrijven.