Wordt de nieuwsbrief niet correct weergegeven? Bekijk hier de webversie.
de Bibliotheek logo
twitter facebook pinterest
Haal snel je gratis boek in de bibliotheek

Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens Nederland Leest 2014. Het boek uit 1978 is een klassieker. Het doel van Nederland Leest is dat iedereen in de maand november hetzelfde boek leest en de ervaringen met elkaar deelt. Als lid van de bibliotheek is de eerste stap gauw gezet: haal vanaf vandaag je gratis boek in de bibliotheek en start met lezen! Je kunt daarna in kleine kring het boek bespreken, maar nog leuker is het om mee te doen aan de Literaire discussie met (kleintje) high tea op zaterdag 29 november in de bibliotheek in Oosterwolde.

Wat is Nederland Leest?

Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. In 2013 was Erik of het klein insecktenboek het Nederland Leest-boek. In 2012 De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. In het algemeen geldt voor boeken die in aanmerking komen voor Nederland Leest het volgende:

  1. Ze moeten literaire waarde hebben.
  2. Ze mogen niet recent zijn (de tand des tijds doorstaan hebben).
  3. Ze moeten geschikt zijn voor een breed publiek.
  4. Ze moeten aanleiding geven tot discussie.
Over het boek

Het boek gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. De bibliotheek geeft dit boek van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis aan haar leden (zolang de voorraad strekt).

Literaire discussie

Op zaterdag 29 november vindt van 13:30 - 16:15 uur in de bibliotheek in Oosterwolde de Literaire discussie plaats rondom Een vlucht regenwulpen. De discussie wordt geleid door publicist Klaas Jansma. Om je goed voor te kunnen bereiden op de discussie, krijg je bij het gratis leesboek ook een leesgids, met achtergrondinformatie over de schrijver en het boek. Tijdens de literaire discussie is er een (kleintje) high tea. Kaarten voor de discussie zijn voor 12,50 te koop bij de bibliotheek. Lees meer...

wat is een boekdiscussie?

Tijdens een boekdiscussie is het niet de bedoeling om je gelijk te halen of om elkaar in de haren te vliegen. Je bespreekt met elkaar de verhaallijn en ontdekt samen de diepere lagen uit een roman. Het gaat om interpretatie, symboliek, theorie, genres, schrijfstijl, visie, vertelvorm, enzovoort. Waarom gebeuren de dingen in het boek zoals ze gebeuren? Wat is het verband tussen deze gebeurtenissen? Welke gebeurtenissen en personages uit het boek bevatten autobiografische elementen? Een boekdiscussie maakt de beleving van het verhaal nog completer.

Maarten 't Hart

Maarten 't Hart (25 november 1944) studeerde Ethologie en promoveerde in 1978 op een proefschrift over het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars. Zijn schrijverscarrière begon met de roman Stenen voor een ransuil (1971). Met Een vlucht regenwulpen (1978) brak Maarten 't Hart door naar het grote publiek. Er zijn bijna anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en het werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé. De film wordt vrijdag 7 november op NPO 2 door de NTR uitgezonden.

App: Maartens Vogel Machine

Vanaf 1 november is de unieke Nederland Leest-App 'Maartens Vogel Machine' beschikbaar. Het boek Een vlucht regenwulpen komt helemaal tot leven met deze app. Tijdens het lezen speelt de app geluiden af van vogels uit het boek, zoals de Hop en de Kauw en natuurlijk de Regenwulp zelf. De app is te downloaden voor Android en IOS.Klik hier om je uit te schrijven.