Wordt de nieuwsbrief niet correct weergegeven? Bekijk hier de webversie.
de Bibliotheek logo
twitter facebook pinterest
NEDERLAND LEEST DE TOEKOMST

Het thema van Nederland Leest 2017 is robotica

November staat in het teken van de bibliotheekcampagne Nederland Leest. Dit jaar staat de robot centraal. Robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in groten getale aan. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? 

Gratis boek voor bibliotheekleden

Het cadeauboek van dit jaar is Ik, robot; de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers. Het boek is gratis verkrijgbaar bij de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

Giphart en Asibot

Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef. Lees hier meer over dit experiment. 

Van knuffelrobot tot bezorgende drone

Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt en impact heeft op ieders leven! Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s en bezorgdrones de normaalste zaak van de wereld. Zelfs krantenartikelen worden al door bots geschreven. Zijn we bereid robots toe te laten in onze ziekenhuizen, scholen, kunstwereld, verzorgingstehuizen en onze harten? Een mooi thema om over na te denken en om met elkaar over in discussie te gaan.

Robotica-markt met Ronald Giphart

Nederland Leest wordt in Leeuwarden op 25 november afgesloten met een robotica-markt voor jong en oud. Met (lego)workshops, demonstraties, lezingen en tv-fragmenten én twee lezingen door Ronald Giphart. Diverse organisaties, zoals NHL Hogeschool, CoderDojo, Frysklab, Media Art, MrBricks en Hackerspace en Frack tonen de impact van robots op ons dagelijks leven. Een geweldige dag uit voor jong en oud om kennis te maken met robotica.Klik hier om je uit te schrijven.