Wordt de nieuwsbrief niet correct weergegeven? Bekijk hier de webversie.
de Bibliotheek logo
twitter facebook pinterest

Bijzonder beroep, aparte hobby of natuurfanaat?
Waarover raak jij niet uitgepraat?

Laat je lenen - deel je kennis!

Heb jij een passie voor stadstuinieren, weet jij altijd de leukste cafés te vinden of laat je juist graag alle weidevogels zien? Kortom: heb jij wat te vertellen? Sluit je dan aan bij Leen een Fries.

Wat is Leen een Fries?

Hoe kunnen bezoekers van Friesland onze provincie het beste leren kennen? Door kennis te maken met de Friezen zelf natuurlijk! Op het nieuwe platform Leen een Fries, brengen de Friese bibliotheken mensen bij elkaar. Friezen (en Friesland-liefhebbers) die anderen willen verwelkomen door een eigen liefhebberij, hobby of specialiteit met ze te delen. Bijvoorbeeld door samen naar een concert te gaan, iemand te leren tekenen of een rondleiding te geven in eigen stad of dorp. Een kleine ontmoeting, maar een unieke ervaring! En leuk voor zowel Friezen zelf als de bezoekers. Leen een Fries is een initiatief van de Friese bibliotheken en heeft geen commercieel doel. 

Waarom jezelf uitlenen?

Een Fries lenen is leuk, maar je als Fries láten lenen is minstens zo waardevol. Je bent onderdeel van een kennisgemeenschap, je inspireert anderen en bent een ambassadeur van de provincie. En deelname vergroot je eigen wereld. Je ontmoet nieuwe mensen die overal vandaan kunnen komen. Uit Friesland zelf, maar ook toeristen uit Zeeland, Denemarken of China. En het leuke is, je hoeft geen expert te zijn om mee te doen. Het enige wat je nodig hebt is enthousiasme voor het onderwerp en een beetje tijd om mensen een leuke ervaring te bezorgen. 

Op www.leeneenfries.nl staan al leuke initiatieven. Bijvoorbeeld van Hedzer (foto hierboven), die zijn passie voor hardlopen combineert met de kennis van zijn woonplaats. Hij laat je al rennend de mooiste plekjes zien!

Proef Leen een Fries op 27 januari

Op zaterdag 27 januari om 21.00 uur is de officiële opening van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Tussen 19.00 en 21.00 uur is er een 'proeverij van Friezen' in de splinternieuwe bibliotheek in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Deelnemers aan ons project vertellen waarom ze meedoen, wat ze doen en geven een voorproefje. Muziekje en gezelligheid zijn natuurlijk ook aanwezig. 

Heb jij een goed verhaal en wil je met een gevulde maag naar de openingsavond van LF2018? Om precies 18.00 uur staat er een stamppot buffet klaar voor iedereen die zich op tijd meldt via https://leeneenfries.nl/nl/Stamppotbuffet/ (vol=vol!)! Het credo is: betaal met je verhaal. Aanschuiven is dus GRATIS, we vragen je alleen om je eigen verhaal (iets over werk, hobby of jouw achtergrond) met een onbekende aan tafel uit te wisselen. Daarna kun je blijven plakken in de warme Blokhuispoort, of de stad in gaan om andere projecten te bekijken.

Meld je aan

Nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op de website. Wil jij jouw passie, kennis of verhaal meteen al delen met anderen? Meld je dan aan als kennisdeler op dit unieke platform.

Een greep uit het huidige aanbod:
- Leen een schetsfries
- Een kijkje achter de schermen bij het Fries Museum
- Knuffel een Fries (paard)
- Oerboeren in de Friese Wouden
- Geocaching op Vlieland
- Vogelen voor beginners
- Werkwoordspelling bijspijkeren
- Rietsnijden in de Rottige Meenthe
- Fietsen over oude spoor- en tramlijnen

En nog veel meer...

Bekijk ook de Facebook-pagina van Leen een Fries.Klik hier om je uit te schrijven.